10 tips för framgångsrika PPC-kampanjer

Skribent:

2011-09-07 17:51
Google AdWords

Sponsrade sökresultat, där Google AdWords förmodligen är det absolut vanligaste alternativet, är ett av de mest effektiva medlen för att  införskaffa relevant trafik till en webbplats. Och hur lätt det än må vara att allokera en budget,  välja sökord, skriva en rubrik, annonstext, välja en landningssida och sjösätta en kampanj, lika lätt är det att misslyckas och stå där med en uttömd budget och en kampanj med negativ avkastning.

Möjligheterna är många, men likväl så är fallgroparna fler. För den som precis har börjat arbeta sponsrade sökresultat så vill vi därför komma med ett antal generell tips som kan hjälpa dig undvika de värsta fällorna.

Så utan inbördes ordning så börjar vi med det första tipset…

#1 Relevans

När någon ser och klickar på din annons så har de med stor säkerhet ett mål och en önskan med det klicket, de vill köpa något, pröva något eller läsa något – vad än det må vara så försök i så stor utsträckning som möjligt uppfylla det målet.

#2 Fokus

Du ska alltid driva dina besökare till en fokuserad sida som överensstämmer med din annons. Har du en annons om Iphone 5 så vill du skicka din besökare till produktsidan för just Iphone 5. Om du istället skickar dina besökare till en kategorisida för mobiltelefoner så kommer du förlora fokus och nå färre avslut.

#3 Dedikerad landningssida

Om möjligt så vill du skicka dina besökare till en dedikerad landningssida, en dedikerad landningssida med hög relevans , fokus och utan element som inte är relevanta för det mål dina besökare och du strävar uppnå. Detta betyder minimala möjligheter att navigera från landningssidan utan att fullfölja det uppsatta målet.

#4 Tydlighet

Var tydlig. Kommunicera i en tydlig rubrik, i lättläst text, i listor med specifikation, få men relevana bilder och en tydlig och uttalade call-to-action.

#5 Testa

Alla lyckas inte första gången. Det är därför du kontinuerligt skall testa alla aspekter av dina annonser, med rubriker och annonstext likväl som du ska testa innehåll och utformningen på dina landningssidor. Det kan vara den minsta troliga kombinationen som är den absolut bästa.

#6 Recensioner och omdömen

Att inkludera recensioner och omdömen från tidigare kunder är ett otroligt effektivt sätt att bryta nedan tvivel som en besökare kan ha kring en produkt. Så försök att få med åtminstone några citat, eller om det är en produktsida, ge tidigare köpare en möjlighet att lämna omdömen.

#7 Mät

Att inte mäta en PPC-kampanj är att skjuta sig i foten. Innan du släpper dina annonser fria på Internet så ska du ha installerat och konfigurerat adekvat spårning för att nära följa resultatet.

#8 Använd negativ sökord

Negativa sökord är ett mycket effektivt sätt att filtrerar bort  icke önskvärd trafik. Vill du verkligen annonsera till någon som söker din produkt till lägsta pris? Inte? Använd negativa sökord och filtrera bort ord såsom, rabatt, lågt pris och liknande. Applicera detta på alla dina kampanjer och annonsgrupper.

#9  Lär dig och förstå QualityScore

QualityScore är Googles verktyg för att presentera relevanta annonser för sina användare. Läs och förstå hur QualityScore fungerar och ta till dig hur du kan påverka hur mycket du får betala för varje klick med hjälp av en högre QualityScore.

#10 Börja smått – skala

Ekosystemet kring Google AdWords är många gånger svåra att ta in när man sjösätter sin första kampanj. Ingen fara. Det finns otroligt många resurser (den här listan exempelvis) som kan hjälpa dig. Börja med en enkel kampanj, lär dig hur systemen fungerar och utvärdera resultatet. Vad kan jag göra bättre?

… förhoppningsvis så kan dessa 10 tips hjälpa dig förbättra dina kampanjer och förhoppningsvis nå den avkastningen som faktiskt är möjlig med sponsrade sökresultat.

 

 

 

 

Diskutera i sociala medier!