19 (gratis) verktyg för rykteshantering online

Skribent:

2011-08-03 17:05
Sökmotoroptimering

Alla företag och organisationer och kanske till och med privatpersoner, oavsett om de finns tillgängliga på Internet eller ej, kan idag drabbas av dålig publicitet online. Publicitet som kan få ödesdigra konsekvenser.

När 87 % (Svenskarna och Internet 2010, IIS) av alla internetanvändare väljer att söka information om en specifik produkt eller tjänst på Internet (förmodligen också en potentiella partner) är det av yttersta vikt att man kan övervaka, analysera, och agera på problem som torna upp sig, i sökresultaten och i social media. Negativ kritik kan vara början på en negativ spiral nedåt om den inte bemöts i tid.

Att finna den negativa kommentaren på Facebook, det ilskna blogginlägget eller den rätt och slätt felinformerade webbplatsen om ditt varumärke eller produkt kan som synes ha stor betydelse för dina framtida affärer och liv.

Men hur kan man börja följa upp vad som sägs om en på internet? Internet är enormt och att manuellt övervaka alla kanaler är inte hållbart.

I det här inlägget vill vi tipsa om 19 helt gratis verktyg (vi lämnar de övriga kostnadsbelagda professionella alternativen till ett annat inlägg) som kan hjälpa dig en bit på vägen i ditt arbete med rykteshantering och bevakning online.

Verktyg för att övervaka Twitter

Twitter Search är Twitters egna verktyg som låter dig söka efter specifika sökord i deras flöde.

Monitter låter dig i realtid övervaka upp till 3 sökord helt gratis. Perfekt vid en produktlansering.

TweetBeep skickar varje timme rapporter om vad som sägs om dig, ditt företaget, webbplats, produkter och andra sökord som du väljer att specificera.

Trendistic låter dig söka på ett specifikt sökord och ger dig med hjälp av grafer antalet omnämnande för det sökordet samt vilka som har pratat om det.

Social Oomph liknar TweetBeep i det att du kan lägga upp sökord för bevakning men har även en drös andra (mot betalning) funktioner för att förenkla många aktiviteter relaterade till Twitter.

Verktyg för att övervaka Facebook

Socialmention låter dig söka på Facebook och personer som fortfarande har öppna profiler.

Whostalkin låter dig också söka på Facebook och på personer som har öppna profiler.

Verktyg för att övervaka bloggar

Google Blog Search är en söktjänst som låter dig söka i miljontals bloggar över hela världen.

Bloggsök är en svensk sökmotor som låter dig söka på alla bloggar anslutna till Bloggportalen. Det är säkerligen inte alla bloggar i hela Sverige då det är frivilligt att ansluta sig dit men många är det.

BlogPulse har i detta nu 166,885,314 miljoner indexerade bloggar, inklusive svenska. Utöver att du kan söka i bloggar så får du också information om vilka bloggar som just nu omnämns mycket världen över samt massa annan relevant statistik i olika grafer.

Technorati är bredvid Google Blog Search en av de större sökmotorerna för bloggar. Här kan du bara söka i engelska bloggar dock.

Verktyg för att övervaka forum

Boardreader är verktyget som hjälper dig söka i alla stora forum världen över, inklusive svenska.

Board Tracker är precis som Boardreader ett verktyg som låter dig söka igenom forum över hela världen.

Övriga verktyg

Socialmention tar vi med en gång till för att utöver Facebook så kan du välja bort och lägga till många andra källor, så som t.ex. bloggar, nyheter, Twitter och andra kanaler.

Whostalkin söker inte bara på Facebook utan söker även i många andra källor, inklusive Twitter, bloggar och nyhetskanaler.

Google Alerts är i min mening kanske det bästa verktyget på denna lista. Du kan själv lägga till vilka sökord du vill övervaka och du kan även välja vilken typ av media, såsom webbsidor, nyheter, video och bloggar som som du vill täcka. Sedan får du e-post när nya omnämnanden dyker upp.

Google Me on the Web fungerar på lite samma sätt som Google Alerts fast den utgår från den information du har publicerat i din Google profil. Så om ditt namn eller kanske din e-post omnämns så får du en notifikation om det.

Yahoo Alerts är Yahoos motsvarighet till Google Alerts.

Google Trends ger en ungefärlig bild i graf-form om hur det söks på vissa termer. Du kan även jämföra t.ex. ditt företag med din närmsta konkurrent för att vem som omnämns mest.

Google News låter dig söka på många av världens alla nyhetskanaler.

PSspy är en svensk tjänst som låter dig lägga till sökord i en bevakare. Du får sedan löpande e-post när dessa sökord omnämns i nyheter och i viss mån även bloggar.

Använder du något av dessa verktyg? Har vi missat något verktyg som du tycker vi ska ta med? Tveka inte att kommentar!

 

Diskutera i sociala medier!