Google lanserar Page Speed Service

Skribent:

2011-08-01 15:44
Sökmotoroptimering

Med anledning av att Google i April 2010 meddelade att hur snabbt din webbplats laddas har effekt på dina placeringar i sökresultaten så har Google i ett logiskt andra steg i dagarna lanserat en ny tjänst som heter Page Speed Service.

Tjänsten kan enklast beskrivas på det sätt att Google själva kommer inhämta din webbplats för att sedan presentera den för dina besökare som en slags mellanhand.

Google själva lovar en förbättring av laddningstider på mellan 25 och 60 % genom vad Google själva kallar ”web performance best practices”. Dessa best practices består bland annat av bild-komprimering, cachning , gzippning samt andra icke nämda tekniker för att effektivisera en webbplats.

Vill du pröva tjänsten så får du vänta till den fullskaliga lanseringen eller lämna en anmälan hos Google att du är intresserad då tjänsten idag endast är tillgänglig för ett fåtal utvalda. Dock, vill du redan nu testa hur mycket du kan tjäna på att nyttja en tjänst en som denna så har du möjligheten att testa effekten här.

Detta är inte den första tjänsten relaterad till din webbplats hastighet som Google har lanserat. Sedan tidigare så finns det flera verktyg som hjälper dig diagnostisera och snabba upp din webbplats. Däribland Google Page Speed Browser Exension, Page Speed Online API och senast även ett tillägg till webbservern Apache, mod_pagespeed. I Google Webmaster Tool kan man även se hur laddningstiden för din webbplats har utvecklats över tid.

Tjänsten har många likheter med de många CDN-tjänster (Content Delivery Network) som finns tillgänglig idag, där Akamai och Amazon CloudFront är två av de större aktörerna. Många ställer sig nu frågan om hur dessa kommer påverkas av intåget på marknaden. Händelsevis så tappade Akamai nära 20% av sitt börsvärde vid Googles lansering.

 

Diskutera i sociala medier!